Psiastka – sprawdzone przepisy na domowe przysmaki dla psów

Porady

Łatwe i szybkie, a co najważniejsze smaczne i zdrowe psie smakołyki. Moje maluchy je uwielbiają! Są odpowiednie również dla alergików, bo nie zawierają mąki pszennej ani kukurydzianej. Rozpieść swojego psa w te jesienne wieczory!

Pasztet dla psów

Pasztet jest idealny jako codzienna przekąska, dodatek do karmy, zastąpić może mięso z puszki dla psów. Super sprawdzi się też zamiast pasty do konga. Jest bardzo aromatyczny (samemu chce się spróbować!), smakowity i zdrowy.

Składniki:

  • 400 g podrobów (serca, żołądki)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnie jabłko

Mięso należy ugotować, a następnie zmielić. Warzywa obrać i zetrzeć surowe na tarce o drobnych oczkach, zmieszać wszystkie składniki i… gotowe! Pasztetu nie trzeba piec, dzięki czemu warzywa nie stracą wartości odżywczych.

pasztet

Do pasztetu możesz użyć również innych warzyw (u mnie najlepiej sprawdza się powyższy skład), poza cebulą, bakłażanem, awokado. Z burakami uważałabym w większej ilości, bo ograniczają wchłanianie wapnia. Można dodać jajko (całe, ze skorupką, która jest źródłem wielu cennych składników), olej lniany. Mięsko też do wyboru: wątróbka, nerki.

Pasztet przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Bananowe ciasteczka z masłem orzechowym

Do wypieku ciasteczek używam mąki owsianej, która jest odpowiednia dla psów alergików. Można też użyć mąki ryżowej lub orkiszowej. Nie polecam pszennej ani kukurydzianej, mogą powodować alergie.

W skład ciasteczek wchodzą banany, które są bogatym źródłem potasu, oraz masło orzechowe – dobre źródło białka i tłuszczów nienasyconych. Masło orzechowe jest smaczną i zdrową przekąską dla psa, najważniejsze żeby był to produkt dobrej jakości, bez dodatku soli czy cukru, najlepiej ze sklepu ze zdrową żywnością. Do tego jajko, bardzo bogate w witaminy dla naszego zwierzaka.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki owsianej
  • 1 jajko
  • pół banana
  • 2 łyżki masła orzechowego

Wszystkie składniki dokładnie mieszam i wygniatam na ciasto, potem formuję w małe kuleczki i rozgniatam na płasko. Ciasto łatwo formować, nie klei się, można je też rozwałkować i wyciąć ciasteczka w różne ciekawe kształty.

Następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 150ºC.

orzechowe1orzechowe2

Ciasteczka po ostudzeniu najlepiej przechowywać w lodówce, w papierowej torebce. Są kruche i smakowicie pachną!

Mięsne ciasteczka z marchewką

Idealna zdrowa przekąska dla psów uwielbiających mięso. W składzie mąka owsiana odpowiednia dla alergików, świeże mięso i marchewka jako źródło witamin. Samo zdrowie! To ulubione ciasteczka moich psów.

Składniki:

  • 200 g podrobów (serca, żołądki)
  • 1 średnia marchewka
  • 1,5 szklanki mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Na początku należy zmielić mięso i zetrzeć marchewkę na drobnej tarce. Zmieszać wszystkie składniki, ulepić ciasto. Jest ono dosyć kleiste, także najłatwiej jest uformować je w kuleczki i delikatnie rozgnieść na płasko.

Ciasteczka pieczemy 40 minut w temperaturze 140ºC.

miesne1miesne2

Po wystudzeniu przechowywać w lodówce w papierowej torebce. Ciasteczka są delikatnie miękkie i wilgotne w środku, jednocześnie chrupiące na zewnątrz. Psy łapki liżą!

Poprzedni wpis
Jak podnieść odporność psa – 5 sprawdzonych sposobów
Następny wpis
Wyprawka dla szczeniaka

Komentuj wpis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *